Sluiten

Grillwijnen!

Niets houdt me meer in zomerse sferen dan de rokerige geur van buitenshuis grillen, evenals het sissende geluid van een steak op het vuur. Ik besef dat ik, gegeven mijn liefde voor de barbecue, in het verkeerde land woon. Dit natte voorjaar gebruikte ik mijn gas-aangedreven, oversized buitenfornuis zelfs maar vijf keer. De zomer was beter, vooral omdat ik investeerde in de aankoop van een Borek parasol (al is Nederland niet bepaald de Costa del Sol). De meest toegewijde barbecueërs leven dan ook niet hier maar in landen als Argentinië, Australië en Zuid-Afrika; het thuis van de asado, de barbie en de braai. Er moeten vast vegetariërs bestaan in deze landen maar die leven waarschijnlijk in speciale wijken. Want voor de mannen – grillen in deze landen lijkt een strikt mannelijke aangelegenheid - betekent barbecueën vlees: steaks, karbonades en worsten. Met soms een enkel maiskolfje, weggedrukt aan de rand van het rooster... Neen, de barbecue is voor carnivoren.

Qua wijnkeuze bij vlees is het de truc om een robuuste rode wijn te nemen die bestand is tegen de smaakrijkdom van de grill. Verspil geen tijd aan lichtere varianten als Beaujolais, rosé of het eenvoudige rood van het onderste schap; hun smaak gaat al verloren in de geurige grilldampen. Wat je nodig hebt zijn wijnen met veel smaak en body en (bij voorkeur) opgevoed op hout (bijvoorbeeld Amerikaans eiken met zijn rokerige tonen). Hoewel ik doorgaans geen fan ben van veel alcohol in wijnen, maak ik voor barbecuewijnen een uitzondering; die mogen van mij best 14 procent of meer zijn. En hetzelfde geldt voor tannine. Monddrogend is niet nodig maar een beetje ruggengraat kan geen kwaad, want dat bindt met de proteïnes en het vet van het vlees. Dat is dan ook de reden dat druivenrassen als malbec, syrah/shiraz, tannat, grenache, touriga nacional, en cabernet sauvignon zo populair zijn in grill-gekke landen.

Daarbij verdienen een lamsrack en entrecote een mooiere wijn dan een drumstick of verse worst. Ook op mijn Weber geldt dat een serieus stukje vlees een serieus glas wijn verdient. Zoals mijn wijntip van deze Navenant.

Hoogste tijd om de briketten aan te steken.

Alpasión, Malbec, Los Chacajes, Uco Valley, Argentinië, 2020
Verkrijgbaar via Alpasión Nederland: www.alpasion.nl
Proefnotitie: Intens, dieprood, puberaal jong en gulzig tranend. Superrijp bouquet met vijgenpasta, rode en blauwe pruimen en massief zwartebessenfruit. Specerijen-rijke finale met een opstootje van vurige peper. Schenk deze machtige Mendoza licht gekoeld.

Misschien vindt u dit ook interessant

Cocktails voor de zomer

Cocktails voor de zomer

Speciaal voor ons zomernummer hebben we enkele cocktailbars in Limburg gevraagd om hun favoriete cocktailrecept.

Lees meer
Sterrenchef Ralf Berendsen

Sterrenchef Ralf Berendsen

De begeerte van Ralf Berendsen, Van bakker tot michelinster

Lees meer
Abonneeactie SpaSereen Maastricht

Abonneeactie SpaSereen Maastricht

5X Navenant Magazine + Cadeau: toegangsvoucher voor Spa Sereen Maastricht (t.w.v. €40,-) Voor maar €16,50 in totaal!!

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht