Port: fluweelzacht, krachtig en complex. Porto is gebouwd op de noordhelling van de rivier. Aan de zuidzijde ligt het dorp Villa Nova de Gaia. Hier hebben de wijnhandelaren hun warehouses gebouwd; klassieke grote pakhuizen waar de portwijnen tot ze verkocht worden liggen te rijpen in pipes, zeer oude houten vaten van 550 liter. Handelaren worden shippers genoemd omdat vroeger de wijnen in vaatjes vanuit het binnenland per boot over de woest-onstuimige en gevaarlijke rivier hier naartoe gebracht werden. Je kunt overal in Gaia port proeven. En als je wat meer betaalt, krijg je een fantastische tasting.
Tekst & foto’s: Jeroen Bronkhorst
Aankomen in de levendige stad Porto is een feest. De Douro-rivier komt hier in zee uit en overal aan het water kun je lekker eten. In de zomer zijn er straatmuzikanten en marktjes – en oliedrums met houtskoolvuur waarop tamme kastanjes gepoft worden. Kenmerkend is de ijzeren boogbrug waar je overheen loopt terwijl de metro boven je langs dendert. Als je ooit in Parijs bent geweest, valt meteen de gelijkenis met de Eiffeltoren op, maar dan op z’n zij gelegd. En dat klopt, want Eiffel was de architect.
Wie van sportief autorijden houdt, geniet van kronkelige, goed onderhouden bergwegen. Douro is een van de weinige wijnregio’s waar je welkom bent tijdens de oogst in september. Het is dan overdag gemiddeld een aangename 22 ºC. Na een uur rijden door de Minho-regio begint de omgeving te veranderen in een glooiend berglandschap, met druivenstokken, waar je ook kijkt. Het eerste deel, rond de stad Regua, heet Baixos Corgo. Daar worden vooral de eenvoudige portwijnen gemaakt.
Lees het hele verhaal van Jeroen Bronkhorst in Navenant uitgave 1 vanaf pagina 136