Stapel op wijn! Huub Stapel over Pétrus, Pahlmeyer en Penfolds
Huub Stapel is een van ’s lands meest veelzijdige acteurs; hij speelt in series, films, op het toneel en in producties voor tv, in zowel binnen- als buitenland. Zelfs op 67-jarige leeftijd houdt hij er een werkritme op na waar menig student aan de toneelacademie tegen op zou zien. Misschien geniet hij daarom wel nóg meer van zijn welverdiende glas wijn ’s avonds - samen met ‘zijn meisje’.
Tekst: Cees van Casteren / Beeld: Raoul Limpens
Wijn heeft inmiddels een vaste plaats gekregen in zijn dagelijkse routine - zo die er is. Niet dat hij dit helemaal van huis uit heeft meegekregen, hoor. Het is vooral in zijn tijd aan de toneelacademie in Maastricht, van 1975 tot 1981, dat Stapel wijn ontdekt. Vijf deuren verderop van de toneelacademie aan de Tongersestraat leert hij in café D’ouwe Klok bij Sjors en Fien een mooi assortiment open wijnen kennen (voor fl 3,50 per glas, dus voor in die tijd best serieuze prijzen).
Op de vraag of Huub in zijn lange acteercarrière ook wel eens een scène heeft gehad met wijn in de hoofdrol – zoiets als de Pahlmeyer Chardonnay uit 1991 die een sleutelrol vervult bij de ontmaskering van Meredith Johnson in de film Disclosure, moet hij diep nadenken. In het toneelstuk ‘Eten met vrienden’, waarvoor zijn rol genomineerd wordt voor de Louis d’Or, is er voor wijn een bijrol weggelegd. “Maar verder is wijn vooral belangrijk in mijn privéleven. We drinken namelijk elke avond wel wijn. Overigens heb ik wel eens een Pahlmeyer gedronken, maar dat was een rode wijn.”
Lees verder in Navenant 3 / 2021 vanaf pagina 10.