Sluiten

Wijn volgens Mario

Jules Nijst. “Misschien word ik wel wijnboer?”
Precies 1.053 jaargangen later is Jules Nijst de Winzer op deze historisch oudste wijngaard van Nederland (bekend sinds 968 n. Chr.). Jules is Winzer, de wijnboer dus, die op de steile en deels geterrasseerde hellingen boven het gehucht Waterval wijnstokken opvoedt om van de druiven
s werelds meest besproken levenselixer te maken.
Tekst: Mario Tertschnig │ Foto’s: Raoul Limpens
 

“Grüß Gott Herr Winzer”, zo begroet ik Jules Nijst al sinds bijna 20 jaar elke keer opnieuw wanneer we elkaar tegenkomen. Waarop ik “Grüß Gott Herr Weinakademiker” als antwoord krijg. Jawohl, Jules spreekt beter Duits dan menig Duitser. Dit kenmerkt Jules namelijk: als Jules iets doet, dan doet hij het heel goed of niet.

Jules is van het jaargang 1958 en geboren en getogen in het Zuid-Limburgse Amby (sinds 1970 een buurt van Maastricht). Zijn vader werkte als handelsagent in meubelen en zijn moeder was directiesecretaresse bij de Mosa. Een opleiding als wijnboer lag dus niet echt voor de hand. Wijn kwam in dit Limburgse middenstandsgezin hooguit tijdens speciale gelegenheden in het glas. Jules’ vader dronk liever een biertje en zijn moeder lustte soms een Cognacje, een destillaat op basis van wijn. Maar nee, dan ben je nog niet geïnfecteerd met het wijnvirus, in zover het woord ‘virus’ anno 2021 enig positiefs gegund wordt. Na het gymnasium studeerde Jules werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens zijn oogappel Ellen, met wie Jules sinds 1992 een team vormt, waren er rond die tijd momenten waarop Jules meer kon genieten van vergist druivensap dan van de droge studie. Ha, misschien toch het wijnvirus? De tijdens zijn militaire dienst opgedane portie discipline en doorzettingsvermogen hielp Jules de ingenieurstitel op het gebied van technische bedrijfskunde te behalen. Hij werkte jaren voor Philips in de productieomgeving en leerde bij dezelfde organisatie ook dat je pas ‘ja’ kunt zeggen tegen hetgeen je echt wilt als je ‘nee’ kunt zeggen tegen hetgeen je niet wilt.

Lees verder in Navenant Magazine 1/2021 vanaf pagina 140

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht