Sluiten

Van Bodem naar Bord: Prei

Blij van Limburgse prei
Vele duizenden kilo’s prei wisselen jaarlijks de Limburgse grond in, om te worden verwerkt als hoofdingrediënt of smaakmaker van talloze heerlijke gerechten. Prei is een veelzijdige groente en kan door het hele jaar zelfs gegeten worden. We volgen de populaire groente afkomstig uit de Midden-Limburgse bodem, naar de keuken van restaurant Diverso tot op het bord van gedeputeerde van de Provincie Limburg Hubert Mackus.
 
Tekst: Frans van Tuel │Foto’s: Brams Becks

We onderbreken teler Paul Janssen tijdens de oogst van de winterprei. Hij heeft het druk. Er moet nog een deel van zijn teelt uit de grond worden gehaald en haast is geboden, want er is vrieskou en sneeuw op komst. De 20 hectare van Janssen is te vinden in en rondom het dorp Hunsel. Naar verwachting haalt hij deze winter een opbrengst van 40.000 tot 50.000 kilo per hectare binnen. Nederlandse prei is bijna het hele jaar door vers verkrijgbaar. “Wij doen nu nog enkel winterprei”, licht Janssen toe. “Maar ik sluit niet uit dat we ook het jaarrond prei gaan telen. We kunnen dan het hele jaar door aan vaste afnemers leveren en dat zorgt voor een goede boterham.” De prei die van het veld komt wordt schoongemaakt, nagekeken, gesorteerd en gaat deels op transport naar ZON fruit & vegetables. “Maar we leveren ook rechtstreeks aan klanten waarbij we de prei na de schoonmaak sorteren en verpakken in de gewenste hoeveelheid. We beschikken over het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Dat betekent dat wij duurzaam produceren. We gebruiken onder meer gewassen die minder gevoelig zijn voor ziektes en dat zorgt ervoor dat we minder bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. We proberen bij onze producten telkens een balans te vinden in soorten gewas, voedingsbodem en bemesten. Er is ons veel aan gelegen dat we met het oog op de toekomst het keurmerk voeren. Het levert bij sommige klanten namelijk een voorrecht op dat we, het jaarrond, onze producten kunnen afzetten.

Van de teler maken we de overstap naar de bestuurder. Gedeputeerde van de provincie Limburg, Hubert Mackus, heeft onder meer landbouw, infrastructuur, plattelandsontwikkelingen en landschap in zijn portefeuille. Als geen ander kan hij ons vertellen hoe het er anno 2021 voorstaat met de land- en tuinbouw in Limburg. “De tuinbouwregio Noord-Limburg, die zich heeft uitgeroepen tot ‘de gezondste regio’, is enorm belangrijk. Maar liefst een kwart van alle groenten die we in ons land eten, is afkomstig uit deze regio. Versheid van de producten staat hoog in het vaandel. Het is een trend dat mensen gezonder willen eten en dus steeds meer kiezen voor verse producten. Naast de vele telers en de veiling vinden we hier de campus. De hele agrarische sector, gemeenten en tal van betrokken bedrijven in de regio nemen door samen te werken een unieke uitgangspositie in.

Lees verder in Navenant Magazine 1/2021 vanaf pagina 146

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht