Sluiten

Van bodem naar bord: schorseneren

Zeggen de woorden keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed u iets? Of wellicht winterasperge, armeluisasperge of winterstaaf? Geen enkele groente heeft zoveel bijnamen als de schorseneer. Deze ietwat vreemde, mysterieuze groente zien we steeds vaker terug op de menukaart van restaurants. Dat is niet vreemd, want achter de ruwe donkere schil gaat een hele delicate, maar smaakvolle groente schuil.
TEKST: FRANS VAN TUEL / FOTO’S: BRAM BECKS EN RAOUL LIMPENS

Uit de vergetelheid
De familie Klerken in Maasbree houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met de teelt van gewassen op de vollegrond. Sinds 2007 staat de derde generatie, John Klerken, aan het roer van het familiebedrijf dat net buiten het dorp is gevestigd. Naast de teelt van schorseneren, kweekt John reuzenpompoenen. Enkele imposante exemplaren van deze grote oranje kolossen liggen op het terrein tentoongesteld en trekken jaarlijks veel bekijks van voorbijgangers. De voorbije jaren teelde Klerken ook het witte goud. Daar moest hij dit jaar, vanwege problemen aan het gezichtsvermogen, noodgedwongen afscheid van nemen. Net als zijn opa, vader en enkele ooms is John een ambassadeur van de schorseneer. Trots toont hij krantenartikelen uit het verleden die ingelijst aan de muur hangen. John’s familie doet er alles aan om de schorseneer uit de vergetelheid te halen. En met succes.

Lees verder in Navenant 5/2020, vanaf pagina 112

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht