Sluiten

Van bodem naar bord: rode peper

Al meer dan een eeuw houdt de familie Kluytmans zich, net buiten het dorp Grashoek, bezig met de teelt van gewassen zoals suikermaïs en Spaanse pepers. Die laatste groente nemen we even onder de loep. Het wordt allesbehalve een pittig gesprek, daar is het buiten immers al veel te heet voor.
Tekst: Frans van Tuel │ Foto’s: Jos Caubo

Generaties
Op een steenworp afstand van de provinciegrens met Brabant ligt het bedrijf van Maatschap Kluytmans. Bij het naderen van dit familiebedrijf moeten we noodgedwongen onze oogleden ietwat dichtknijpen. Dat komt door de reflectie van de felle zomerzon op de ramen van de achterliggende kas. Al meer dan honderd jaar worden op deze locatie groenten geteeld, waarvan bijna een halve eeuw door het echtpaar Silvester en Gertie Kluytmans. Zoon Boyk werkt - net als zijn broer en zus - elders, maar helpt in de vakanties mee. Silvester en Gertie hebben zoals het er nu uitziet daarom geen opvolgers in het bedrijf, maar denken er voorlopig nog niet aan om te stoppen omdat ze het werk nog veel te leuk vinden.

Lees verder in Navenant 4/2020, vanaf pagina 104

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht