Sluiten

Wijn volgens Mario

Help, ik heb een sommelier nodig!
TEKST: MARIO TERTSCHNIG FOTO’S: KOEN VAN DER PLAS, SHUTTERSTOCK

 

Nog niet eens zo lang geleden leidde het ‘navigatiesysteem’ van ‘s werelds grootste zoekmachine ons naar het Afrikaanse continent. Als je in de jungle van het world wide web namelijk op zoek ging naar een sommelier kreeg je een Somaliër voorgeschoteld. Niet echt handig dus. De Franse term sommelier vertaalt zich naar wijnkelner (m/v). De jonge generatie instagrammende wijnkelners vind je tegenwoordig niet alleen met een druiventrosje gedecoreerd in culinaire tempels, maar ook in garnizoenen op sociale netwerken, waar ze naar #somm kijken. Volgens de taakomschrijving is de sommelier verantwoordelijk voor het correct adviseren van wijn en het serveren van wijnen in een restaurant. In de betere restaurants is de sommelier tevens verantwoordelijk voor het inkopen van wijnen en het opstellen en beheren van de wijnkaart. En #somms is een sommelier ook gewoon dé designated survivor voor wijnliefhebbers binnen het team van kelners. Wat in een taakomschrijving niet staat is welke vaardigheden deze levende kurkentrekker nog meer in petto moet hebben om van een doorsnee wijnkelner tot echte sommelier te kunnen muteren. Om een antwoord op deze vraag te krijgen heb ik een sommelier nodig. Wist u trouwens dat er zelfs een liedje met de titel “Ich brauche einen Sommelier” bestaat? Gewoon eens googelen! Luisterend naar dit muziekje rij ik op de A2 richting kasteel Heemstede, op zoek naar een sommelier. Maar niet zomaar een sommelier. Ik wil mijn eigen idee over het vak sommelier toetsen bij niemand minder dan topsommelier Koen van der Plas.

Lees verder in Navenant 2/2020, vanaf pagina 96

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht