Sluiten

Zeeland

Het is al meer dan vijftig jaar geleden dat het duo Saskia & Serge zong over ‘Zomer in Zeeland’, en nog altijd roept het nummer bij velen nostalgische vakantieherinneringen op. Net als de TV-commercial uit die tijd, waarin een lief Zeeuws meisje vrolijk in de camera roept dat ze geen cent teveel betaalt voor een pakje boter. Jos Caubo ging voor Navenant naar het Zeeland van 2020 en herontdekte een provincie die tegenwoordig als hippe vakantiebestemming geldt.
Tekst en foto’s: Jos Caubo

Hmmmmm, zo moet strand toch ooit bedoeld zijn, zonder schreeuwerige strandpaviljoens met felgekleurde parasols van frisdrankfabrikanten. In het gezellige Oostkapelle, voor deze week onze thuisbasis, ligt op een stukje lopen van de duinovergang aan de Duinweg, het kleine en eenvoudige Zeecafé. Eigenaar Adriaan schenkt er niet alleen een goed gevuld glas heerlijke rosé, maar ook bakt hij de lekkerste chorizokroketten van Nederland. Na de eerste keer zitten we er dagelijks met de voeten in het zand naar de zonsondergang te kijken. Corona of niet: hier is geen strak afgebakend terras en heb je alle ruimte om te gaan zitten waar je maar wil. Hier heb je het perfecte strandgevoel al snel te pakken!

Een paar dagen eerder zijn we vanuit Limburg naar Walcheren gereden voor een bezoekje aan vriendin Marijke. Traditioneel staan bij aankomst de bolussen al warm te worden in de oven, en even later genieten we van deze typisch Zeeuwse zoete lekkernij, uiteraard zoals het hoort dus met een klontje roomboter er op. Een goede bolus, bestaande uit brooddeeg met bruine basterd en kaneel, hoort lekker sappig (te droog gebakken is een doodzonde!) en kleverig te zijn. En wat ons betreft het liefst van bakkerij Vader in Oostkapelle, want die maakt volgens Marijke echt de allerlekkerste. Calorieën? Ach, vergelijk het met een stukje kruimelvlaai, dan valt het voor ons Limburgers eigenlijk best mee…

Middelburg
Hoewel de kust van Walcheren de meeste zonuren van heel Nederland heeft is het de volgende dag een beetje bewolkt en besluiten we naar de weekmarkt in Middelburg te fietsen. Van veraf zien we de Lange Jan al liggen, de ruim 90 meter hoge toren van Nieuwe Kerk en Abdij. Wie het aandurft om hier de maar liefst 207 treden te beklimmen kan boven genieten van een spectaculair uitzicht over een groot deel van Walcheren. Met niet minder dan 1.100 (!) monumenten in de historische binnenstad is een stadswandeling in Middelburg natuurlijk een must en rijgen de bezienswaardige gevels zich aaneen. Voor eten en drinken moet je op de sfeervolle Markt zijn, met een groot en divers aanbod aan horecabedrijven. Vanaf het terras van café-restaurant Vriendschap heb je het beste uitzicht op de Lange Jan, natuurlijk met op tafel een glas Hosternokke, het bier van Middelburg! Als we ’s middags terugfietsen richting Oostkapelle is het de hoogste tijd voor thee met iets lekkers erbij, want onze dagelijkse ‘ontbijtbolus’ is er vandaag bij ingeschoten. De keuze valt op Theetuin Het Kaslokaal en dat blijkt een regelrechte voltreffer te zijn. In een voormalige tuinderskas, waar tot voor enkele jaren nog volop plantjes en groenten werden geteeld, kun je hier genieten van onder meer thee, koffie en andere drankjes, goddelijke huisgemaakte taarten, lunchgerechten, etc. Als het weer wat minder is zit je binnen in de gezellige aangeklede glazen kas, maar dé grote verrassing is de enorme tuin aan de achterzijde van de kas. Met veel liefde, geduld en toewijding is hier een werkelijk schitterende theetuin aangelegd met een grote variatie aan bloemen, planten en kunstobjecten. Je kunt hier lekker kuieren en op een van de vele gezellige zitjes van je thee-met-taart of je lunch smullen

Gastronomie
Zeeland staat van oudsher niet als uitgesproken Bourgondische provincie bekend, en heeft soms nog een beetje last van het ons ben zuunig imago uit de tijd van de eerder genoemde Zeeuwsch Meisje boter. Tegenwoordig geheel onterecht, want al na enkele dagen is ons duidelijk dat dat écht verleden tijd is. Limburgers beroemen zich altijd graag op hun asperges, vlaai en sterrenrestaurants, maar laat ook die Zeeuwen maar rustig schuiven! Ze genieten achter de dijken en duinen volop van mosselen, oesters, Oosterscheldekreeft, zeekraal, lamsoren en andere zilte zaligheden waar culinaire liefhebbers van heinde en verre op afkomen. Maar ja, met de Noordzee, Oosterschelde of Westerschelde altijd dichtbij is dat natuurlijk niet zo vreemd. Zeeuwse mosselen (een Zeeuw zegt ‘mossels’) zijn wijd en zijd bekend en staan in het hele land bij restaurants op de menukaart. Ook onze zuiderburen zijn er gek op, mosselen met friet is er zo ongeveer het nationale gerecht! Door moderne bewaartechnieken zijn ze tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar, maar de consumptie concentreert zich nog altijd tussen juli en april. De laatste jaren mogen ook de kreeften uit de Oosterschelde zich in een toenemende belangstelling van horeca en consument verheugen. Ze schijnen een perfect huwelijk te vormen met onze eigen Limburgse asperges, maar daarover straks meer…

Domburg
Het wordt hoog tijd om het nabijgelegen Domburg eens te verkennen. Vanuit Oostkapelle fiets je daar via een mooie route door de bossen langs de duinen in een half uurtje op je gemak heen. Van oudsher heeft Domburg de naam een chique en mondaine badplaats te zijn, en op plekken zoals bijvoorbeeld het terras van het befaamde Badpaviljoen uit 1888 ervaar je die uitstraling nog steeds een beetje. Maar zowel op het gebied van ovenachtingen als restaurants vind je in het pittoreske dorp tegenwoordig aanbod voor elke portemonnee en lopen er bezoekers van alle rangen en standen door de sfeervolle straten. Op een aantal plekken zien we nog de karakteristieke gepotdekselde zwarte houten huizen. We maken een klein wandelingetje door het dorp en komen bij toeval uit bij een wedstrijd ringrijden, waarbij deelnemers met een lans in hun hand en gezeten op de rug van een Belgisch trekpaard in volle galop proberen de lans door een kleine ring te steken. Degene die de meeste ringen weet te ‘steken’ is de winnaar. Echte folklore en heel spectaculair om te zien, want met de vlak langs je daverende trekpaarden trilt de grond onder je voeten!

Veere
Het weekje Zeeland vliegt voorbij en we hebben nog stééds geen Oosterscheldekreeft gegeten, dát kan natuurlijk niet. We besluiten daarvoor naar het historische stadje Veere te gaan, aan de oever van het Veerse meer. Hier voel je de historie uit iedere straatsteen komen en het is dan ook niet verwonderlijk dat de oude kern in zijn geheel is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Vanaf het aan de jachthaven gelegen terras van café-restaurant De Werf genieten we bij een glas wijn van het sublieme uitzicht op de prachtige oude panden aan de Kaai, aan de andere kant van het water. Onderdeel van die panden zijn de zogenaamde Schotse huizen, die hier al in de 16e eeuw werden gebruikt als opslagplaats voor de uit Schotland ingevoerde goederen zoals bijvoorbeeld wol. Mede door die handel met  Schotland werd Veere een uiterst welvarend stadje, en dat is tijdens onze stadswandeling goed te zien.

Voor ons speciale ‘verzoeknummer’ Oosterscheldekreeft met Limburgse asperges hebben we een tafel gereserveerd bij Auberge De Campveerse Toren. Bij binnenkomst voel je de meer dan 500 jaar oude geschiedenis van deze herberg, die als een van de oudste van Nederland geldt. “Onze familie zit inmiddels ook al bijna 75 jaar in deze zaak,” zegt eigenaresse en chef-kok Hendrina van Cranenburgh trots als ze ons voorgaat naar onze tafel met een uniek uitzicht over het Veerse Meer. Wekelijks verwerkt ze hier zo’n zestig kilo kreeft, waarvoor de liefhebbers speciaal uit heel Nederland en België komen. Na een verrassende amuse, bestaande uit gefrituurde falafel en rillette van makreel, smullen we achtereenvolgens van zálige mosselen en een romige kreeftensoep alvorens datgene op tafel verschijnt waar we al de hele vakantie zin in hebben: Oosterscheldekreeft. Vandaag speciaal voor ons met Limburgse asperges, zeekraal en een hollandaisesaus. De speciale kreeftenwijn, die elk jaar wordt uitgekozen door de restaurateurs die deelnemer zijn aan de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’, is dit jaar een frisdroge Ardéche van het befaamde huis Louis Latour. En je kunt ‘m bij het héle kreeftenmenu blijven drinken, verzekert Hendrina ons. En dat doen we dan dus ook maar. Proost, op een heerlijke Zomer in Zeeland!

 

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht