Lyon smaakt naar meer
Voor de meeste Nederlanders is Lyon een lastig obstakel op weg naar de Middellandse Zee en synoniem voor de beruchte Fourvière tunnel. Maar Lyon heeft niet voor niets de eretitel “gastronomisch hoofdstad van Frankrijk’ en werd in 2016 uitgeroepen tot ‘European Citytrip of the Year’. Navenant ging er op ontdekkingsreis. C’est délicieux!
Tekst en foto’s: Jos Caubo
Een zacht lentebriesje waait door onze haren als we na ons bezoek aan hét culinaire Walhalla Les Halles de Lyon Paul Bocuse met een elektrische step terug naar het hotel zoeven. Over die steps straks meer, maar nu eerst over die hallen. Zeg maar de dagelijkse overdekte markt van de stad, maar dan op eredivisie niveau. Hier vind je uitsluitend het beste van het beste. Of het nu gaat om vlees, kaas, vis, brood, patisserie of om het even welk vers product. Het woord kraam zou dan ook ongepast zijn, dus laten we het maar ‘uitstallingen’ noemen. Tijdens een culinaire tour leidt gids Eric ons rond en dist de ene na de andere anekdote op bij elke stop waar we kunnen proeven. Aan zijn omvang te zien begeleidt hij dagelijks zo’n tour, en wat kan hij vertellen! We proeven hier een paar heerlijke kaasjes, daar wat kraakverse oesters en verderop een aantal van de beroemde worsten uit Lyon. Uiteraard met daarbij enkele proefglaasjes gekoelde wijn, want een mens mócht eens dorst krijgen! En dat allemaal onder het toeziend oog van de ‘culinaire paus’ van Lyon: de vorige jaar overleden kok der koks Paul Bocuse, wiens portret én borstbeeld de hallen binnen én buiten prominent sieren. Bocuse leerde het vak van de beroemde méres de Lyon, de vrouwelijke koks die begin vorige eeuw de scepter zwaaiden in de keukens van de bouchons, de karakteristieke restaurants met hun stevige kost, die je nog altijd volop aantreft in de wijk Vieux Lyon.
School
Amper 24 uur geleden kwamen we aan in Lyon en vanaf de eerste minuut voelt de stad als een oude bekende. We verblijven in Hotel Collège, dat in 1930 werd gebouwd en enkele jaren geleden werd omgetoverd tot een boetiekhotel met als thema ‘school’. Of het nu de receptie is met als balie een springkast uit de gymnastiekzaak, de ontbijtzaal met de authentieke schoolbanken of de hotelkamers: alles ademt hier de sfeer van school en geeft zo je verblijf een unieke beleving. De ligging van het hotel in de wijk Vieux Lyon staat garant voor oude sfeervolle straatjes, vele tientallen restaurants en verrassende winkeltjes, zodat we de eerste middag ogen en oren tekort komen. De Fourvière basiliek die hoog boven wijk en stad uittorent lijkt ons een mooi doel, maar de fikse stijging van alle straten in die richting doet ons besluiten toch maar de funiculaire te nemen, het treintje dat je in twee minuten naar de voet van de basiliek brengt. De kerk is indrukwekkend qua formaat en uitvoering en het uitzicht over Lyon krijg je er gratis bij. Vanaf dit punt zie je pas goed de omvang van de stad en de prachtige ligging aan de rivieren de Saone en de Rhône. Alvorens een terras op te zoeken voor een aperitief, bezoeken we nog het Musée de Cinema et Miniatuur. Het blijkt een erg boeiend museum te zijn, dat in een fraai historisch gebouw vele duizenden rekwisieten uit bekende films laat zien. Echt een aanrader!
Proef op de som
Het wordt tijd om de culinaire faam van Lyon (nog) maar eens proefondervindelijk te beoordelen en we wandelen via de gezellige Rue St. Jean naar restaurant Daniel & Denise, een traditionele bouchon waar chef-kok Joseph Viola de scepter zwaait. In het bomvolle restaurant proeven we uiteraard de fameuze quenelles de brochet, zo’n beetje dé specialiteit van Lyon. Het is een soort worstvormige mousse van vis (vaak snoek) in een saus van rivierkreeftjes. En daarbij als ‘begeleiding’ in eendenvet krokant gebakken aardappels en een pasta-gratin….. Hoezo calorieën? Ook een andere lokale specialiteit komt op tafel: gepocheerde eieren in een saus van rode wijn met ui, spek en champignons. We rollen van tafel en komen bijna te laat terug op school.
Kwaliteit
Het is zondagochtend en de grote weekmarkt aan de oevers van de Saone lonkt. Als een kleurrijk lint ontrolt de markt zich tussen twee bruggen over de rivier. Ook hier is de kwaliteit van de aangeboden verswaren van een ongekend hoog niveau. Het is net alsof de marktkooplieden elkaar opjutten om hun waren zo mooi mogelijk te presenteren. Een feest voor de zintuigen en ondanks de zware maaltijd van de vorige avond beginnen we na een uurtje struinen zowaar weer trek te krijgen. Als we aan het einde van de markt komen zien we een rondvaartboot klaar voor vertrek liggen, en besluiten snel om onze LyonCard te gebruiken voor een relaxte boottocht naar het Musée des Confluences. Dit futuristisch ogende gebouw ligt op de uiterste punt van het schiereiland dat wordt gevormd door de Saone en de Rhône, en die vanaf dit punt als de Rhône verder zuidwaarts richting de Middellandse Zee stroomt. Ook dit museum is de moeite van een bezoek meer dan waard, alleen al door de gedurfde architectuur van het gebouw.
Step up
En als je dan na ruim twee uur museumbezoek moe gelopen bent en nog een paar kilometer terug moet naar het centrum van de stad, zijn die elektrische steps dus helemaal geweldig! Waar in Nederland nog steeds volop wordt gediscussieerd of deze steps wel op de openbare weg mogen, hebben ze in twee jaar tijd Lyon stormenderhand veroverd, want je ziet ze werkelijk óveral. Het systeem werkt bij alle aanbieders hetzelfde. Je scant met je mobiele telefoon de OR-code van een step die je ziet staan, en download zo de app van de aanbieder. Zonder abonnement en met enkel je creditcarnummer ontgrendel je de step. Binnen een minuut zoeven we met bijna 25 kilometer per uur richting Vieux Lyon, waar we amper tien minuten later aankomen en op het display zien dat dit ritje iets meer dan €3,- heeft gekost. Je laat ‘m gewoon achter waar je stopt en vergrendelt de step ook weer digitaal. Geweldige uitvinding!
We sluiten het weekend in stijl af met een etentje in het gerenommeerde restaurant Le Grand Réfectoire. Lyon doet zijn gastronomische reputatie alle eer aan en we verwachten dat het in populariteit zal groeien. Wij komen er in elk geval zeker terug, want de eerste kennismaking smaakt naar meer.
Praktische tips:
Transport
Met de auto is het ongeveer acht uur rijden. Vliegen kan vanaf Keulen-Bonn of Brussel Zaventem.
Verblijf
Wij verbleven in het ****Hotel Collège, een centraal gelegen en prettig hotel met een tweepersoonskamer vanaf €140,- per nacht.
Eten en drinken
Aanrader is de culinaire tour door Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Goede bouchons zijn onder meer Le Cabaretier, Daniel et Dénise en Vieux Lyon. En voor de lekkerste worsten en andere specialiteiten uit Lyon: Le Sirop de la Rue .
Handig om te weten
Met de Lyon City Card (verkrijgbaar voor 1, 2,3 of 4 dagen) maak je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer (inclusief rondvaart op de Saone) en heb je gratis toegang tot diverse musea. De elektrische steps zijn ook een mooi vervoersmiddel en te vinden op bijna elke straathoek
Elektrische steps
Te vinden op bijna elke straathoek, onder meer van aanbieders Lime, Bird, Flash en Dott.