Sluiten

3 december opening restaurant Ambrozijn

Op 3 december 2021 openen chef Sven en gastvrouw Joëlle Nijenhuis de deuren van hun restaurant Ambrozijn in Valkenburg. Het restaurant is gevestigd in de voormalige Irenekerk aan de Plenkertstraat in Valkenburg en bestaat uit twee verdiepingen. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de keuken aan de chef’s table eten. Op de eerste verdieping wordt aan individuele tafels gegeten. In het fine-diningrestaurant kunnen gasten genieten van bites in de namiddag, diner en op zondag ook van de lunch.

De kerk, die uit 1891 stamt en waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers, is na een brand in 2018 ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Zo is er een nieuw leistenen dak aangebracht, zijn de vloeren opnieuw gelegd en zijn alle in mergel uitgevoerde ramen vernieuwd. De buitenzijde van het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Binnen heeft designer Tim Reiters van Ontwerpbureau Reiters in Maastricht een sfeer en interieur gecreëerd die passen bij de fine-dining-beleving die Joëlle en Sven Nijenhuis hun gasten in Ambrozijn willen bieden.

Op de begane grond vormt de keuken het hart van het restaurant. Sven Nijenhuis: “De keuken is letterlijk het middelpunt van het restaurant. Daar omheen staat de chef’s table, de enige tafel die de begane grond telt. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl zij de keukenbrigade letterlijk voor hun neus aan het werk zien. Zij krijgen hun gerechten rechtstreeks vanuit de keuken geserveerd. Voor zover ons bekend is dit uniek voor Limburg. Op de vide op de eerste verdieping is plaats voor nog eens 28 gasten. Zij eten aan hun eigen tafel en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt. We hanteren één menu voor beide ruimten en reserveren doe je specifiek voor een van beide ruimten.”

De menukaart van Ambrozijn biedt een menu van 4 tot 7 gangen en à la carte gerechten. Daarnaast kan vanaf 15.00 uur genoten worden van onderscheidende bites met een goed glas wijn. Lunchen op zondag kan vanaf 3 gangen. Er is een compacte wijnkaart van 50 wijnen met daarop diverse Limburgse wijnen. Joëlle Nijenhuis: “De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is. Gezien de locatie in deze prachtige voormalige kerk vonden we dit een toepasselijke en mooie korte naam.”

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Beiden werkten bij Château Wittem in Wittem en Ralf Berendsen (voorheen La Source) in het Belgische Lanaken. Joëlle heeft daarnaast Harry’s en Tout à Fait in Maastricht op haar cv staan en Sven Damianz in Roermond. Verder werkte Sven als leerlingkok bij onder meer Beluga, Parkheuvel, Ivy, Da Vinci, De Leuf en Château St. Gerlach. Sven Nijenhuis: ”Mijn rechterhand in de keuken is sous-chef Sven Cobben, hij werkte bij Ralf Berendsen, Château Wittem en Vanille in Eijsden. Het keukenteam is compleet, maar we zoeken nog collega’s in de bediening.”

Restaurant Ambrozijn is gevestigd in de Plenkertstraat 45 in Valkenburg en opent de deuren op 3 december 2021. Reserveren kan al via de website www.restaurantambrozijn.nl. Ambrozijn is geopend van donderdag tot en met maandag van 15.00 tot 17.30 uur voor bites en vanaf 18.30 uur voor diner. Op zondag is er naast bites en diner ook de mogelijkheid om vanaf 12.00 uur te lunchen.

 

Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht