René Brienen van Brienen aan de Maas toog dinsdag naar onze hoofdstad. In het bijzijn van twee provinciegenoten, acteur Huub Stapel en chef Luc Kusters van sterrenrestaurant Bolenius, vierde hij in hartje Amsterdam de start van het nieuwe aspergeseizoen.
Brienen had de officieuze start georganiseerd met Michel Lambermon, chef bij Big Green Egg. Zij parkeerden een zijspan aan de rand van de Keizersgracht waar ze tal van (Limburgse) lekkernijen presenteerden. Nadat het gezelschap zich had geïnstalleerd werd Limburger-in-Amsterdam Huub Stapel verrast met de eerste verse witte asperges van de koude grond. Naast asperges had de chef ook een ander heerlijk Limburgs product, de Livar ham meegenomen. Laurent Smedts, van Laurent Smedts Wijnimport zorgde voor een bijpassende wijn. Pieter Kleinbeernink, journalist van het Stan Huygens Journaal in de Telegraaf kwam ook een kijkje nemen en proeven. René verraste in de loop van de middag Willem Kool, tot voor kort chiefeditor van het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf, met een heerlijke Brienen aan de Maas aspergebox. Het bleef niet bij rauwe asperges, want René Brienen had samen met collega Luc Kusters een bij corona passende ‘take away’ aspergelekkernij bedacht: asperges in de vorm van frietjes, luisterend naar de naam ‘Frietje Asperges-ham 2.0’. Begeleid door een glas witte wijn van het bekende huis Spiess uit Rheinhessen, dit jaar door Brienen gekozen als dé aspergewijn.
Vanwege de corona-maatregelen vond er dit jaar geen officiële viering van de start het aspergeseizoen plaats. Als ambassadeur van het Limburgse goud kon Brienen dit natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Onder het toeziend oog van 'aspergekoningin' Sharon Martens (van Martens Asperges) ontving ook televisiekok Sandra Ysbrandy uit handen van René verse asperges uit Limburg.
Foto's: Ferry Vloet & Facebook René Brienen