Sluiten

Het perfecte recept – Het verhaal achter de vader van de Italiaanse keuken

Onlangs is de debuutroman Het Perfecte Recept van Saskia Balmaekers verschenen. In het boek geeft ze een kijkje in het leven van culinair meester Pellegrino Artusi. Artusi schreef La scienza in cucina e l’arte di mangiar, vrij vertaald naar ‘de wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’. Balmaekers volgt zijn levensloop aan de hand van anekdotes, brieven en verhalen vol smakelijke details, zodat de man achter het bekendste kookboek van Italië een gezicht krijgt dat sprekender is dan de enige foto die van hem bewaard is gebleven.

Bij bijna al haar vrienden in Italie staat zijn boek in de keuken. Vaak al generaties lang. “Zo kreeg ik van een vriendin een foto van haar oma Natalina die zesennegentig jaar oud is”, vertel Balmaekers. “Ze had een trattoria in de heuvels van Florence en bladerde voor inspiratie vaak in Artusis boek. Ook toen ze niet meer werkte lag de Artusi – want het boek is ook en vooral bekend onder de achternaam van de schrijver – binnen handbereik. Vaak op het nachtkastje, want ze leest er ’s avonds graag nog even in.”

Vier jaar gelden begon Saskia aan de speurtocht naar de man achter het bekendste kookboek van Italië. Net zoals Artusi zeer grondig onderzoek deed voor zijn kookboek, dook Balmaekers jarenlang in brieven, boeken, archieven en bibliotheken. De gesprekken met en aanwijzingen van nazaten Luciano en Ricciardo Artusi waren daarbij van grote waarde. “Dankzij hun anekdotes – en de grote gelijkenis met hun roemrijke familielid – kwam Pellegrino tot leven en had ik soms even het idee met hem aan tafel te zitten in plaats van met zijn verre familieleden. Het schrijven, het opdissen van anekdotes en het uitgebreid tafelen zit de Artusi’s duidelijk in de genen.”

Wat Balmaekers enorm intrigeerde, is dat de bekende kookboekschrijver zelf niet kon koken. “Zijn meesterwerk was eigenlijk het resultaat van een menage à trois, met kok Francesco en huishoudster Marietta, die samen de keuken bestierden. Wel was Pellegrino een enorme lekkerbek. Hoewel zijn eerste echte maaltijd het hart van een zwaluw was, smulde hij later vooral van kapoen, konijn en cappelletti.

Schuif aan bij Artusi voor een smakelijke saltimbocca alla romana, huiver bij een minestrone die hem te zwaar op de maag valt en geniet van zijn befaamde bistecca alla fiorentina of tortellini alla bolognese, gerechten waarvan Saskia ook Artusi’s zorgvuldig opgetekende recepten deelt.

Als u het boek nu bestelt, wordt het exemplaar genummerd, gesigneerd en verstuurd.

Het perfecte recept | Saskia Balmaekers | ISBN 9879083449678 | € 22,99 (actieprijs pre-order tot 15 november € 19,99) | te bestellen via Ciaotutti.nl |

Saskia Balmaekers (1980) is schrijver, journalist en blogger, en bovenal Italiëkenner. Sinds 2010 deelt ze dagelijks de mooiste en lekkerste dingen uit il belpaese op de zeer populaire blog Ciaotutti.nl. Eerder verschenen van haar hand o.a. De geheimen van Inferno, De 101 mooiste plekken van Italië, Mijn Rome, Mijn Puglia en Mijn Napels.

Misschien vindt u dit ook interessant

Bestel nu de Navenant Limburgse Wijngids

Bestel nu de Navenant Limburgse Wijngids

Een gids vol gepassioneerde wijnmakers, inspirerende verhalen en prachtige wijnroutes. Nu te bestellen voor € 7,50 incl. verzendkosten.

Lees meer
De kroonluchtersculpturen van Pascal Mestrom

De kroonluchtersculpturen van Pascal Mestrom

Mestrom onderzoekt en restaureert kroonluchters niet alleen, maar blaast er ook nieuw leven in door er kunst mee te maken. De bijna futuristische sculpturen, Inventions genaamd, verweven eeuwenoude componenten met CNC-gefreesde verbindingsstukken.

Lees meer
Geslaagde Limburgse Wijntour

Geslaagde Limburgse Wijntour

Onder de deskundige leiding van Mario Tertschnig bezochten we het prachtige Wijnkasteel Genoels-Elderen, de historische Apostelhoeve en het sfeervolle Wijndomein D'Hunes.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht