Restaurant ONE in Roermond en Aan Sjuuteeänjd in Schinnen hebben een Groene MICHELIN Ster in ontvangst mogen nemen. De Groene MICHELIN Ster, die voor de eerste keer in Nederland wordt toegekend, geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze nieuwe ster onderscheidt de MICHELIN Gids chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en waarvan de zinvolle initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. Naast One en Aan Sjuuteeänjd ontvingen maandag nog zes restaurants in Nederland een Groene MICHELIN Ster. Zaterdag werd al bekend dat Brut 172 in Reijmerstok van Hans van Wolde direct werd beloond met twee MICHELIN sterren. Limburg telt nu 9 restaurants met één MICHELIN ster en 2 restaurants met twee MICHELIN sterren.
Maandag werd tijdens de digitale presentatie bekend gemaakt dat twee nieuwe restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst acht nieuwe restaurants worden onderscheiden met één ster. Deze onderscheidingen bevestigen het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid die de chef-koks en hun teams dagelijks aan de dag leggen. In totaal telt de MICHELIN Gids Nederland 113 sterrenrestaurants. "In deze uiterst moeilijke tijden voor de horeca vinden wij het bijzonder belangrijk om ook in 2021 de selectie van de MICHELIN Gids Nederland uit te brengen. En dit om verschillende redenen: om het beroep aan te moedigen, om de inzet van de chefs in de verf te zetten en om talent in de kijker te zetten. Het afgelopen jaar hebben onze teams niet alleen uitstekende eetervaringen gehad, ze hebben ook met trots gezien dat koks en hun teams werkelijk alles doen om hun passie voort te zetten en hun klanten te inspireren. Deze dynamiek is in alle opzichten opmerkelijk en bewijst dat de restaurants in Nederland nog niets aan creativiteit en inzet hebben ingeboet, vooral als het gaat om duurzame gastronomie", aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids. Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie staan twee restaurants met drie MICHELIN sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Het culinaire meesterschap van Jonnie Boer en Jannis Brevet verdient alle lof. We zetten ook graag hun gastvrouwen in de picture, Thérèse en Claudia, die ervoor zorgen dat niet alleen het bord maar de gehele ervaring die u in deze restaurants beleeft, uniek is.
Twee restaurants met twee sterren erbij
Nederland telt sinds vandaag twee nieuwe restaurants met twee MICHELIN sterren. Thomas Groot en Richard Van Oosterbrugge van Restaurant 212 in Amsterdam koppelen inventiviteit aan klassieke kennis en weten met hun typerende originaliteit steeds magie op het bord te brengen. Het Brut172 in Reijmerstok van Hans Van Wolde is al even bijzonder. De ouwe getrouwe van de Nederlandse topgastronomie heeft volgens MICHELIN zichzelf opnieuw uitgevonden en maakt met zijn persoonlijkheid de reis naar het Limburgse platteland absoluut waard.
Acht restaurants met een eerste ster
De MICHELIN Gids telt dit jaar 93 restaurants met één MICHELIN ster, waaronder acht nieuwkomers. Bij Wils in Amsterdam zet Joris Bijdendijk vuur in om finesse op het bord te brengen. Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam doet dat op zijn beurt eerder met creativiteit en oosterse invloeden. De inventiviteit waarmee Emile Van der Staak het beste uit het plantenrijk haalt, maakt van De Nieuwe Winkel in Nijmegen dan weer een welverdiende ster. Voor geweldige klassieke gerechten moet u in Bergambacht zijn, bij Pieters Restaurant. Al is een bezoek aan visrestaurant Zeezout in Rotterdam en het coole Tilia in Etten-Leur een even bijzondere ervaring. De verfrissende gastronomie van Thijs Meliefste in Wolphaartsdijk en Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede in Houten pleziert liefhebbers van echte smaken en originele ingevingen.
Acht Groene MICHELIN Sterren voor een duurzame aanpak van de gastronomie
De Groene MICHELIN Ster, die voor de eerste keer in Nederland wordt toegekend, geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze nieuwe ster onderscheidt de MICHELIN Gids chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en waarvan de zinvolle initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. In dit eerste jaar worden acht restaurants bekroond met een groene MICHELIN ster. Jonnie Boer van De Librije in Zwolle is een ambassadeur van zijn regio en inspireerde heel wat chefs tot de (her)ontdekking van lokale producten. Groenten vormen het hart van de duurzame visie die Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam, Jos Timmer van De Kas in Amsterdam en Jean Thoma van Aan Sjuuteeänjd in Schinnen uitdragen. De korte keten staat ook centraal in de keuken van Jelle Wagenaar van Het Seminar in Zenderen en Bjorn Massop van Lokaal in Doetinchem.
Het voedselbos Ketelbroek kan zich dan weer geen betere ambassadeur wensen dan Emile Van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Dat geldt ook voor Edwin Soumang van One in Roermond, wiens duurzame visie zowel op het bord als in de hele beleving eromheen te vinden is.
De diversiteit van de horeca en jong talent wordt gevierd door speciale Michelin Awards
Naar jaarlijkse gewoonte zet Michelin ook enkele persoonlijkheden uit de horeca in de bloemetjes. Zo krijgt Alex Haupt (29) van 101 Gowrie dit jaar de Jonge Chef van het Jaar award. Zijn creativiteit en persoonlijkheid spatten van het bord. De keuze om producten van Nederlandse bodem te verrijken is bewonderenswaardig.