Alhoewel Thanksgiving Day een typisch Amerikaanse feestdag is, ziet Sabrina toch dat er in Nederland animo voor is. “Het is net zoals met Halloween, dat wordt ook steeds populairder in ons land. Ik zie binnen ons bedrijf dat steeds meer mensen aandacht schenken aan Thanksgiving en de bijpassende kalkoen”, vertelt ze. Sinds 2017 runt het koppel de Kalkoenhouderij, die in 2019 qua concept veranderde in De Sjroete Farm. Ruud Bos is de derde generatie aan het roer van dit familiebedrijf. Bij hun kalkoenhouderij staat het dier en de ambacht centraal. “We hebben eigenlijk het hele verhaal in eigen beheer. Als het dier groot en sterk genoeg is, mag hij naar buiten toe en kan hij lekker rondscharrelen in de kruidenwei”, vertelt Sabrina. Sinds oktober 2022 hebben ze een erkende slachterij en slacht het bedrijf dus zelf ook hun eigen kalkoenen.
In principe heeft De Sjroete Farm één soort weidekalkoen: de Caringa Cartier. Dit ras kenmerkt zich door een exclusieve uitstraling, hun chique, zwarte veren en een hoge vleeskwaliteit. Ondanks de opkomende populariteit van Thanksgiving, is de kerstperiode hét ultieme piekmoment voor het bedrijf. “Speciaal voor de kerstperiode gebruiken we een kleiner ras kalkoen. Veel mensen zetten de gebraden kalkoen op hun tafel tijdens het kerstdiner, ik vind het niet mooi als het dier dan rank oogt. Onze kerstkalkoen is dus iets voller en oogt daardoor mooier”, aldus Sabrina. Naast de typische gevulde kalkoen hebben ze een veelzijdig assortiment. Denk dan aan filetlapjes, gehakt, braadworst, voorgegaarde vleesrollades en BBQ-worsten, allemaal van 100% kalkoen.
Wat vindt Sabrina zo bijzonder aan de kalkoen? “Het is een prachtig dier om te zien. Als ik ze bekijk in onze wei en de zon valt er op, dan schitteren hun kleuren heel mooi. Daarnaast is het echt een veelzijdig stukje vlees. Het is super mager en snel gaar”, vertelt ze enthousiast. Toch is ze ervan overtuigd dat nog te weinig mensen het dier tijdens het eten serveren. “Veel mensen weten te weinig over de kalkoen. Zo beschikt een kalkoen over wit én rood vlees. Je hebt dan per stukje vlees een compleet andere smaak, textuur en bite. Bij mij thuis is de shoarma van de kalkoen de topfavoriet”, lacht ze.
Thanksgiving Day is een tijdloze viering van dankbaarheid en verbondenheid die diep geworteld is in de Amerikaanse cultuur. Draag zelf een steentje bij aan deze viering door een recept te maken met kalkoen. Kijk voor recepten en meer informatie op de website van de Sjroete Farm.