Spanje

Malaga

01/03/2013

De Andalusische stad Málaga is volgens velen niet echt een voor de hand liggende bestemming als citytrip.

Tot een jaar of tien geleden had de stad de groezelige uitstraling die havensteden wel vaker hebben. De meeste bezoekers kenden Málaga eigenlijk alleen maar van het grote vliegveld op weg naar hun vakantiebestemming elders aan de Costa del Sol.
Geheel ten onrechte, want Málaga mag beslist een bruisende stad worden genoemd die een nadere kennismaking verdient. 

Voor wie zich afvraagt waarom nogal wat Spanjaarden last hebben van matig tot fors overgewicht: ga op een willekeurige dag rond een uur of half zeven ’s avonds eens kijken bij Casa Aranda (adres: Calle Herreria del Rey) in hartje Málaga en verbaas je over de werkelijk gargantueske hoeveelheden churros die daar al sinds 1932 door de grote aantallen bezoekers worden verorberd. Let wel: slechts een paar uur nadat ze van de lunchtafel zijn gerold en een paar uur voordat ze rond 22.00 of zelfs 23.00 uur wéér uitgebreid gaan tafelen. Churros zijn in olie gefrituurde zoete deegworsten met suiker, waarvan elke hap eerst wordt gedoopt in een flinke kop gesmolten chocolade die met enig understatement chocolademelk wordt genoemd. A heartattack on a plate, zeggen de Amerikanen bij zoiets. De jonge meisjes die ons giechelend aankijken als we hen vragen of het lekker is, zitten er niet mee en dopen hun churro nog eens extra diep in de chocolade.

Pantoffelparade
Tijdens de dagelijkse pantoffelparade die in landen als Italië en Spanje zo tussen 18.00 en 20.00 uur ’s avonds gebruikelijk is, flaneren de Malagueños het liefste over de calle Marqués de Larios, dé winkelstraat van Málaga.
Het valt ons op dat veel vrouwen er als echte fashionistas bijlopen, perfect verzorgd en volgens de laatste mode. In de maanden december en januari is het hele centrum van de stad sprookjesachtig verlicht, als een waar Disneyland. Eind januari gaat de kerstverlichting over in de carnavalsversiering: weliswaar wat soberder, maar nog altijd een plaatje om te zien! Hier en daar zie je straatartiesten, afgewisseld met verkopers van ballonnen en almendras. Deze geroosterde zoute amandelen worden verkocht in een kunstig gedraaid puntzakje en zijn een heerlijke appetizer bij een glaasje wijn.