Frankrijk

Vaarvakantie op het Canal de Bourgogne

08/07/2015 Bij een vaarvakantie denken veel mensen in eerste instantie aan ons eigen kikkerlandje, waar provincies als Friesland en Zeeland bekend staan om het grote wateraanbod.

Dat je echter ook op veel kanalen en rivieren in het zonnige Frankrijk geweldig kunt varen, is minder bekend. Jos Caubo maakte er voor Navenant een tocht per huurboot over het Canal de Bourgogne in het departement Yonne.

“Nee, je hoeft echt niet te kunnen varen, je krijgt een duidelijke instructie van ons en dan vaar je zo weg.” De woorden van Steve Adams, de sympathieke Engelse eigenaar van verhuurbedrijf France Afloat, klinken gelukkig geruststellend als hij ons voorgaat aan boord van ‘Angela’, een superdeluxe en tien meter lang motorjacht. Deze bevallige schoonheid ligt afgemeerd in het historische plaatsje Tonnerre, van waaruit we straks zullen vertrekken voor een vierdaagse tocht over het Canal de Bourgogne. Maar waarom moet ik dan toch steeds denken aan mijn gebrekkige nautische kennis, die zich slechts beperkt tot de wetenschap dat bij de veerpont van Steyl naar Baarlo de andere kant van de Maas tevens de overkant is? Steve blijkt echter gelijk te hebben, want ondanks mijn aanvankelijk klamme handjes lukt het -na een half uurtje oefenen onder het toeziend oog van de Australische instructeur Damon- om zonder problemen het eerste sluisje door te komen. Onze minicruise is begonnen!

Angela
We voelen ons al snel thuis in het gezelschap van Angela en wie weet komt dat wel door haar Limburgse afkomst. Want grappig genoeg, zo ontdekken we al snel, is ze gebouwd op de befaamde Linssen-werf in Maasbracht. Als we de eerste avond aanmeren in het gezellige plaatsje Tanlay, vertelt onze buurman ons ongevraagd dat ‘een echte Linssen wel zo’n beetje de Rolls Royce onder de jachten is’. Vergissen we ons nu, of zien we daarbij even een licht jaloerse blik in zijn ogen? Feit is dat Angela alle luxe biedt die een verwende vakantieganger zich maar kan wensen, zoals twee douches en twee toiletten aan boord en een hele handige boegschroef waarmee je erg gemakkelijk kunt aan- en afmeren. Maar hoe komt zo’n mooie Limburgse boot eigenlijk in Frankrijk bij een verhuurbedrijf terecht? “Frankrijk is voor ons een hele belangrijke markt en omdat Steve Adams behalve eigenaar van France Afloat ook tevens onze agent voor de verkoop in Frankrijk is, zijn we een samenwerking aangegaan waarbij we als Linssen Yachts ook participeren in de verhuur van een aantal jachten. De schitterende natuur en de vele nostalgische sluisjes in de kanalen maken van Frankrijk echt een aantrekkelijk vaarland en het huren van een boot is dan voor veel mensen een eerste kennismaking met ons product”, aldus PR-man Paul Beelen van Linssen Yachts.

Onthaasten
‘Slow down….and start living’, is de slogan waarmee Linssen het huren van een motorjacht aanprijst. Het moet gezegd: met een gezapig gangetje van zes of zeven kilometer per uur de groene en weidse vergezichten langs het Canal de Bourgogne aan je voorbij zien glijden, is wel de ultieme manier van onthaasten. Ideaal voor gestreste managers! We hebben voor vertrek in Tonnerre de koelkast goed gevuld, waardoor we aan het eind van onze eerste echte vaardag op het achterdek van Angela een smakelijk ‘koud buffetje’ kunnen inrichten. Uiteraard begeleid door een lichtgekoelde Chablis, want als het gelijknamige dorp hemelsbreed nog geen vijftien kilometer is verwijderd, ga je hier natuurlijk géén andere wijn drinken!

Op de bromfiets
Onze tocht voert over een klein deel van het Canal de Bourgogne, dat in 1832 werd geopend en de verbinding vormt tussen de rivieren de Yonne en de Saône. Over een totale afstand van 242 kilometer telt het kanaal maar liefst 189 sluizen, maar op het deel dat wij de komende dagen bevaren, blijft het aantal sluizen beperkt tot een stuk of vijftien. Vroeger werd elk sluisje beheerd door een eigen sluiswachter, maar uit kostenoverwegingen en door voortschrijdende techniek (een deel wordt nog steeds handmatig bediend, maar een deel werkt semi-automatisch) moet tegenwoordig elke sluiswachter drie sluisjes bedienen. Wat eigenlijk wel grappig is, want zodra je een sluis hebt verlaten, zie je achter je de sluiswachter op een scooter of bromfiets springen en rijdt hij je even later via het langs het kanaal lopende jaagpad zwaaiend voorbij, op weg naar de volgende halte. En zodra de derde passage er op zit, belt hij direct naar de volgende collega dat je eraan komt.

Onovertroffen
Doordat het kanaal niet meer voor beroepsvaart wordt gebruikt maar alleen voor de pleziervaart, is het overal heerlijk rustig. Je vaart door een prachtig landschap en hoort niet anders dan het kabbelende water, het fluiten van de vogels en het kwaken van de kikkers. Als we sluis nummer zoveel invaren worden we hartelijk begroet door de Nederlandse Jolanda, die al twaalf jaar in het pittoreske sluiswachtershuisje blijkt te wonen en in de zomermaanden een tijdelijk contract als sluiswachter heeft. Omdat ze naast het water een klein tafeltje heeft staan waarop zelfgemaakte jams te koop worden aangeboden, kopen we van haar een potje overheerlijke confiture aux fruits rouges, lekker voor op de croissants bij het ontbijt de volgende ochtend.

In het gezellige plaatsje Ancy-le-Franc leggen we aan om te overnachten. We lopen het dorp in en vergapen ons aan het indrukwekkende kasteel. Bij de volkse, maar gastvrije ‘Bar du Chateau’ is het tijd voor een smakelijk glas kir en genieten we op het terras van de ondergaande zon. Als we weer terug zijn bij Angela steken we de barbecue aan en even later ligt er een malse entrecote op het rooster. Verse sla met zelfgemaakte mosterdvinaigrette erbij en een glas wijn erbij, wie doet je wat? Morgen varen we weer op ons gemakje verder. Een mens zou er zo maar aan kunnen wennen...

Praktisch
- Voor het maken van een tocht op het Canal de Bourgogne of het nabij gelegen Canal du Nivernais kun je bij meerdere verhuurders terecht, maar wie wil genieten van de luxe van een echt Linssen-jacht kan het beste kijken op www.franceafloat.com
- Je hebt geen vaarbewijs nodig en inderdaad: de instructie die je vooraf krijgt, is voldoende om je na een paar uur varen echt kapitein te voelen.
- De afstand van Maastricht naar Tonnerre is 475 kilometer en is prima in vijf uur tijd te rijden
- Ga niet meteen de eerste dag varen, maar kies voor een overnachting ‘aan de wal’ alvorens op de boot te stappen. Aanrader: Maison d’Hôtes La Borde in Leugny (zie kader) van het Nederlandse echtpaar Rik en Marieke Klomp. Iets verder weg, maar het omrijden méér dan waard! www.lmbh.fr
- Bezienswaardige plaatsen: Tonnerre, Chablis, Auxerre, de kastelen van Tanlay en Ancy-le-Franc
- Zeker voor mensen met kinderen is de Middeleeuwse bouwplaats Guédelon een onvergetelijke ervaring. Hier wordt een middeleeuwse verdedigingsburcht op volledig authentieke wijze nagebouwd. Het is geweldig om te zien hoe inventief onze voorouders waren bij het realiseren van dergelijke indrukwekkende bouwwerken. Onlangs is bij het kasteel in aanbouw ook een houten watermolen nagebouwd