Frankrijk

Metz

09/06/2016 De Noord-Franse stad Metz heeft voor de meeste Nederlanders die op weg zijn naar het zonnige zuiden dezelfde functie als Luik, namelijk die van ‘zo snel mogelijk doorheen rijden’.
Volledig ten onrechte, want Metz is zeer bezienswaardig en een nadere kennismaking méér dan waard. En dat hoeft niet eens op weg naar het Zuiden: vanuit Limburg rijdt je er in amper drie uurtjes naar toe.

Markten, we zijn er gék op. Geen vakantie in Italië of Frankrijk zonder bezoek aan heerlijke slentermarkten vol met verse streekproducten en andere lekkernijen. Als marktliefhebber kun je in Metz je hart ophalen tijdens de grote zaterdagmarkt. Zowel binnen als buiten kun je je boodschappen doen, waarbij de prachtige historische hallen van de marché couvert vijf dagen per week geopend zijn (de buitenmarkt alleen op zaterdag). Aanrader is om binnen in de marché te lunchen, bijvoorbeeld in het bekende ‘Soupes á Soup’s’, de soepenbar van de met een grote grijze baard getooide Patrick Grumberg. Met zijn onafscheidelijke rode mutsje op zijn hoofd serveert hij soepen gebaseerd op het seizoen, de marktdag en zijn humeur, vertelt zijn menukaart met een knipoog. Maar de soepen zijn er heerlijk!


Tips:
Reis
Reken met de auto op ongeveer drie uur rijden. Overweeg zeker ook een combinatie met de nabijgelegen stad Nancy, eveneens bezienswaardig.

Verblijf
Metz biedt een ruime keuze aan goede hotels. Wij verbleven in het authentieke en sfeervolle Hotel de la Cathédrale: tweepersoonskamer vanaf 75 euro, exclusief ontbijt. Laatstgenoemde kost 11 euro, maar daarvoor is het dan ook perfect verzorgd met een hoeveelheid zelfgebakken taarten en cakes die je nog nooit heb gezien!

Eten en drinken
Lunch in de Marché Couvert, en geniet er van de simpele maar erg lekkere gerechten die er op de kaart staan.

Winkelen
Fashionista’s moeten zeker naar Galeries Lafayette en Printemps. Sla ook de Rue Taison beslist niet over.


En voor de echte marktfans vindt in Metz zo’n vijftien maal per jaar een van de grootste vlooienmarkten van Frankrijk plaats!