Frankrijk

Marseille

23/10/2015 Ieder jaar vindt in het Zuid-Franse kustplaatsje Bandol het jaarlijkse ‘Fête Millesime’ plaats.
Aan het schilderachtige vissershaventje staan dan ruim 30 plaatselijke wijnproducenten klaar om de bezoekers vol trots de wijn van de nieuwe oogst te laten proeven. Overwegend rosé, want Bandol staat bekend om zijn verfijnde ‘rosé gris’. Jos Caubo nam voor Navenant een kijkje en ging ook op stadsbezoek in de nabijgelegen stad Marseille.

Marseille is de oudste stad van het land. Al 600 jaar voor Christus werd de stad gesticht en in de daarop volgende eeuwen groeide het uit tot tweede stad van Frankrijk, na Parijs uiteraard. De sfeervolle Vieux Port, met overal gezellige terrasjes en restaurants, is onbetwist het kloppende hart van Marseille. Dagelijks verkopen lokale vissers hier vanuit eenvoudige stalletjes hun vangst van die dag. Bij de ingang van de haven liggen links en rechts imposante historische verdedigingswerken, te weten het Fort Saint-Jean en het Fort Saint-Nicolas. Mensen die van klimmen houden, moeten zeker vanaf dit laatste fort naar de majestueuze basiliek Notre Dame de la Garde lopen, waar vanuit je een werkelijk adembenemend uitzicht over de stad en de wijde omgeving hebt. Wij zijn lui en besluiten de auto het werk van de beklimming te laten doen, omdat we onze kuiten willen sparen om vanuit de voelbare historie van Fort Saint-Jean via een strakke voetgangersbrug naar het trendy nieuwe waterfront van Marseille te lopen. Hier vergapen we ons aan het futuristische MuCEM en de in het water gebouwde Villa Mediterranée. Voor liefhebbers van moderne architectuur is het MuCEM (voluit Musée des Civilisations de l’Europe et de la Mediterranée) verplichte kost en dat geldt overigens ook voor de collectie. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee en de nabijgelegen Cathedrale de la Major.

Vanaf de waterkant lopen we via de oude wijk Panier terug richting Vieux Port. Verspreid door de wijk vind je hier leuke originele winkeltjes met onder meer de bekende Savon de Marseille (zeep) en hét nationale drankje in Frankrijk, de pastis, die eveneens zijn oorsprong in Marseille heeft.

Winterzonnetje
De zeelucht en de wandeling door de oude stad hebben voor ‘kleine trek’ gezorgd en het leuke van Marseille is dat je nooit ver hoeft te zoeken om ergens neer te kunnen strijken voor een heerlijke lunch. Overal ter wereld zie je bij restaurants aan zee een overwegend op verse vis afgestemde menukaart en dat is in Marseille niet anders. Hier is echter ook de bakermat van de wereldberoemde bouillabaisse en we besluiten dan ook eensgezind daarvoor te kiezen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is bouillabaisse geen vissoep, maar een gerecht van verschillende soorten gekookte vis. De soep is eigenlijk het ‘bijproduct’ van het koken van de vis en wordt samen met croutons, knoflook en pittige mayonaise als voorgerecht gegeten. Als lunch is bouillabaisse een meer dan stevige maaltijd en omdat we als voorbereiding op ons bezoek aan Bandol het toch niet kunnen laten bij het eten alvast een flesje rosé te nemen, moeten we na afloop even siësta houden en uitbuiken in het winterzonnetje. Heerlijk!

Wijn
De volgende dag rijden we langs de kust eerst naar het sfeervolle vissersdorpje Cassis. Wij genieten er van een sterke espresso met een kraakvers croissantje en kijken naar het relaxte flaneren langs het haventje. Op de zondagen buiten het hoogseizoen zie je hier altijd veel inwoners van Marseille die even een dagje de drukte van de stad ontvluchten. Het begint tijd te worden om de koffie weg te spoelen en via de magnifieke Routes des Crêtes, een slingerend kustweggetje over steile hoge rotsen en met sublieme vergezichten, rijden we naar Bandol. Op de gezellige boulevard langs de haven staan tientallen spierwitte pagodetenten strak in het gelid. In elke tent staat een wijnproducent en verder zijn er ook veel eettentjes, want wijn proeven zonder iets erbij te eten is in Frankrijk natuurlijk vloeken in de kerk! De toegang is geheel gratis, je koopt als bezoeker alleen voor 5 euro een mooi gegraveerd wijnglas, dat je na afloop ook nog eens als souvenir mee naar huis mag nemen. Je glas kun je vervolgens de hele dag onbeperkt laten vullen bij de ruim 30 aanwezige producteurs des vins. Bijna allemaal hebben ze twee of drie grote houten vaten in hun tent staan, van waaruit met een lange glazen pipet de door de bezoekers gretig toegestoken glazen van een bodempje wijn worden voorzien. Hoewel er overal bakjes of emmertjes staan om te geproefde wijn uit te spugen, zijn er maar weinig bezoekers die van deze mogelijkheid gebruik maken. Behalve schrijver dezes, die helaas het lootje ‘Bob’ uit de hoed trok om het reisgezelschap weer veilig terug naar Marseille te brengen.

De inwendige mens komt tijdens het Fête Millesime niets tekort en kan kiezen uit talloze heerlijkheden zoals zeevruchten, kaas, paella en belegde stokbroodjes met foie gras of wildzwijnsham. Met hier en daar livemuziek op straat, de ontspannen ambiance van de proevende bezoekers, de heerlijke wijnen en natuurlijk niet te vergeten de zon en de blauwe Méditerranee is dit wijnfeest een echte ‘geheimtip’ als ultieme vitamine tegen een Hollands winterdipje. Niet verder vertellen, want dan wordt het in 2015 te druk!


PRAKTISCHE TIPS

Vervoer
Je kunt uiteraard de trein of auto nemen om naar Marseille te reizen, maar voor een weekend is dat eigenlijk geen serieuze optie. Wij kozen voor een vlucht met Ryanair vanaf Eindhoven. Als je tijdig boekt, lukt het regelmatig om voor nog geen 50 euro een retourticket te scoren.

Verblijf
Wij sliepen in het comfortabele en trendy Newhotel of Marseille****, op loopafstand van de Vieux Port. Zeer prettige sfeer, uitstekende service en bediening. Newhotel is een kleinschalige hotelgroep met hotels in Brussel, Parijs en Marseille. In Marseille heeft Newhotel vier hotels, in diverse prijsklassen. Als je alleen het Fête Millesime wilt bezoeken, kun je er uiteraard ook voor kiezen om in Bandol te overnachten, maar houd er wel rekening mee dat het wijnfeest enkel op zondag plaatsvindt en dat Bandol een klein plaatsje is met weinig accommodaties.

Eten en drinken
Zoals in veel grote steden: te veel om op te noemen! Aan de oostzijde van de Vieux Port vind je tientallen restaurants en cafés, onder meer in de Rue Sainte en de Place aux Huiles. Wij aten erg lekker in restaurant l’Écailler in de Rue Fortia, een correct driegangenmenu voor €16. Ook restaurant ‘29 Place aux Huiles’ is een prima adres voor een heerlijke lunch.

Winkelen
In de wijk Panier, aan de westkant van de Vieux Port, vind je leuke en originele winkeltjes, zoals ‘72% Petanque’ in de Rue de Petit Puits, een schattig adres voor zeep en andere leuke cadeautjes om mee naar huis te nemen. Ook aan de drukke Canebière, de hoofdwinkelstraat van Marseille, vind je goede adresjes om te shoppen. Wie van Arabische en Afrikaanse drukte houdt, mag zeker de Rue Saint Ferreol niet overslaan. Bij de slagerijen is het leuk om nog het echte uitbenen van vers vlees te zien. Ook is hier op het pleintje aan het einde van de straat een dagelijkse groente- en fruitmarkt.