België

Antwerpen

11/02/2015 Antwerpen had in toeristisch opzicht jarenlang last van het wat groezelige imago dat veel havensteden zo eigen is.
De titel Culturele Hoofdstad van Europa in 1993 was de start van een kentering die leidde tot wat Antwerpen anno 2014 is geworden: een hippe, trendy stad die bezoekers uit vele landen trekt. Navenant ging op zoek naar de ingrediënten voor een geslaagd weekend Antwerpen.

Als er één stad is die je met recht een smeltkroes van culturen kunt noemen, dan is het Antwerpen wel. Daar lijkt de multiculturele samenleving te zijn uitgevonden. Zo heeft de stad van oudsher een grote orthodox joodse gemeenschap van ruim 20.000 mensen (vooral in de Diamantwijk bij het Centraal Station) en van recentere tijden zijn er onder meer ook grote Portugese en Spaanse gemeenschappen. Het internationale karakter weerspiegelt zich tevens in het grote aantal ‘buitenlandse’ restaurants die je overal in de stad vindt. Of het nu Koreaans, Japans, Peruaans, Afrikaans, Indiaas of wat dan ook is: iedereen vindt hier een restaurant van zijn gading.

We hebben 36 uur (twee dagen en één overnachting) de tijd om Antwerpen wat nader te leren kennen, waarbij de uitdaging is om verder te kijken dan de prachtige en daardoor overbekende én supertoeristische Grote Markt. Omdat ons hotel (Leopold Hotel Antwerp) midden in de diamantwijk en aan de rand van het mooie stadspark ligt, besluiten we eerst maar eens wat rond te lopen in deze bijzondere wijk, waar de markant geklede chassidische Joden voor een bijzonder straatbeeld zorgen. Winkels met namen als bijvoorbeeld Rosenbaum en Moszkowitz maken duidelijk dat dit het hart van de joodse gemeenschap is. Tip: begin je weekendje Antwerpen op vrijdag, want op zaterdag is vanwege de sabbat nagenoeg alles in de wijk gesloten. Absolute must see is het nabijgelegen Centraal Station, dat enkele jaren geleden volledig in zijn oude glorie is hersteld. Van buiten al een zeer indrukwekkend gebouw, maar de grote koepel van de centrale hal is spectaculair!

Shopping
Voor shopaholics is Antwerpen een waar paradijs. Wie denkt dat de bekende Meir nog altijd de winkelstraat bij uitstek is, vergist zich. Hier zitten weliswaar veel winkels, maar het zijn vooral de ketenbedrijven die hier goed vertegenwoordigd zijn. Waarbij we overigens graag een uitzondering maken voor The Chocolate Line, gevestigd in het voormalig Paleis aan de Meir. Hier zie je live hoe de beroemde Belgische chocolade en bonbons worden gemaakt. Voor bijzondere en exclusieve winkels ga je echter beter naar de Huidevettersstraat, de Schuttershofstraat en de aangrenzende Komedieplaats.
Omdat shoppen natuurlijk hongerig en dorstig maakt, is het prettig te weten dat je nooit ver hoeft te lopen om een passende eetgelegenheid te vinden. Antwerpen telt echt een enorm aantal horecabedrijven, die niet alleen zoals gezegd qua nationaliteit zeer gevarieerd zijn, maar ook qua prijsniveau. Iedereen vindt hier iets van zijn gading en prijsklasse! De nieuwste trend is een winkel met eetgelegenheid erbij, of omgekeerd een restaurant dat ook een aantal (eet)producten erbij verkoopt. Onder het kopje ‘Tips’ staan enkele leuke adresjes!

Pakhuizen
Onbetwiste hotspot van de stad is sinds enkele jaren de omgeving van het Museum Aan de Stroom, door de Sinjoren (bijnaam van de inwoners van Antwerpen) kortweg het MAS genoemd. Het moderne en hoekige gebouw, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk, is een echte blikvanger en staat pal aan het water. Vanaf de begane grond kun je via roltrappen die langs de vier gevels omhoog gaan, naar de tiende verdieping vanwaar je naar alle windhoeken een fenomenaal uitzicht over de stad hebt. De omgeving van het MAS was voor de bouw nogal ‘shabby’, met verloederde straten en dito horeca, maar is hard op weg de populairste buurt van heel Antwerpen te worden. In prachtig gerestaureerde pakhuizen zitten trendy horecabedrijven met zeer originele concepten. Zo serveert het populaire ‘Balls & Glory’ uitsluitend gehaktballen! Hun motto: ‘What we like most about our meatballs is that they are filled with things we love’. En dat klopt, ze zijn heerlijk!

Aan het einde van onze tweede dag is de conclusie duidelijk: 36 uur is véél te kort om Antwerpen echt te leren kennen, zeker voor degenen die een beetje weg van de ‘gebaande paden’ rond de Grote Markt willen. Maar onze verkenning smaakt naar meer! Advies is dan ook om te kiezen voor twee overnachtingen: de vele hotels hebben volop voordelig geprijsde en aantrekkelijke arrangementen.
TIPS

Lunch/koffie/diner :
- La Scoperta
Een Italiaanse specialiteitenwinkel met lunchgedeelte. Onder meer zalig Toscaans brood met San Daniele ham, smullen!
www.lascoperta.be , adres Hopland 50.
- Lojola
Een lief klein koffie/thee tentje met heerlijke muffins, taartjes, cupcakes en andere zoetigheden. Ook (beperkt) hartig aanbod.
Adres: Hendrik Conscienceplein 14.
- Eetcafé In de Gloria
Gehuisvest in een prachtig oud pand. Heerlijk rustig terras aan een verstild pleintje op een steenworp afstand van de drukke Grote Markt. Traditionele lunchkaart en daarnaast ook een avondkaart.
www.eetcafeindegloria.be. Adres: Kleine Koraalberg 8.
- Zuiderterras
Een prachtig modern gebouw aan de oever van de Schelde. Door het grote aantal ramen en spiegels heb je vanaf elke zitplaats zicht op het water. Vooral restaurant, maar je kunt er tevens ontbijten en koffie drinken. www.zuiderterras.be. Adres: Ernest van Dijckkaai 37.
- Balls&Glory
Gehaktballen, gehaktballen en nog eens gehaktballen. Naar keus met stoemp (stamppot) of salade. Eenvoudig en erg lekker!
www.ballsnglory.be , adres Godefriduskaai 30.
- Felix Pakhuis
Naast Balls&Glory, nabij het MAS. Uniek interieur in prachtig gerestaureerd pakhuis. Uitgebreide lunch- en dinerkaart, reserveren noodzakelijk. www.felixpakhuis.nu , adres Godefriduskaai 30.

Iets drinken:
- Café Beveren
Aan de Vlasmarkt, vlakbij de Schelde. Inrichting waar een blind paard weinig schade kan aanrichten, uitgezonderd natuurlijk het prachtige en authentieke draaiorgel De Cap. Vooral zaterdag einde middag en avond grote kans om dansend op de tafels te eindigen. Aanrader!
Adres: Vlasmarkt 2.
- El Valenciano 
Al bijna honderd jaar oude authentiek Spaanse winkel, met aan de rechterzijde van het pand ruimte om een Spaans drankje te drinken. Erg leuk is de mogelijkheid om in de winkel een mooie fles wijn en enkele tapas te kopen, en deze tegen geringe meerprijs aan de andere kant van de binnenplaats zittend te consumeren.
www.elvalenciano.be , adres Zirkstraat 34.

Shopping:
Te veel om op te noemen, we beperken ons tot twee heerlijke adressen voor Belgische chocolade!
- Pierre Marcolini 
Zeer modern en trendy ingerichte chocolaterie. Vergeet Leonidas of Neuhaus, dit is de ‘haute couture’ van de chocolade (zelf zeggen ze ‘Haute Chocolaterie!).
www.marcolini.be , adres Kelderstraat 3.
- The Chocolate Line
Meesterchocolatier Dominique Persoone maakte in het Paleis op de Meir de droom van elke chocoholic. Winkel vol beleving, inclusief te bezoeken chocolade keuken.
www.thechocolateline.be , adres Paleis op de Meir 50

Slapen:
Wij sliepen in het comfortabele en goed gelegen Leopold Hotel Antwerp. Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, mooi ingerichte kamers en perfect verzorgd ontbijt.
www.leopoldhotelantwerp.com . Adres Quinten Matsijslei 25.