Ford Edge Sport

26 oktober 2016

Price:
Engine:


Ofschoon de naam Edge anders doet vermoeden, is deze Ford niet hoekig noch zijn er scherpe kanten te ontdekken.
Niet in de vormgeving en al helemaal niet in zijn rijgedrag. De Ford Egde is, om het maar plastisch uit te drukken, een knuffelbeer. Groot en gezellig.

Een SUV zoals ooit de Sports Utility Vehicle bedoeld is, steekt de Atlantische Oceaan over. Hoge zit, rondom goed zicht, rechte rug, ruimte, veiligheid en off-road-kwaliteiten; kernbegrippen waaraan een dergelijk voertuig oorspronkelijk zou moeten voldoen. Maar wel up-to-date uitgerust met alle elektronisch en technisch automotive vernuft. Het lijkt erop dat deze Amerikaan in een oververhitte Europese SUV-markt met een no-nonsens ‘back to the roots’-model een stuk van de taart voor zich gaat opeisen.

Immigrant
“Ik zie kansen voor de Edge”, zegt Henk Vossen nadat hij de immigrant onder handen heeft genomen. Hoewel het paspoort Detroit (Motorshow 2006) als geboorteplaats en –jaar vermeldt, is de gefacelifte Europese versie, die vooralsnog bestaat uit diesel aangedreven voertuigen, net uit de wieg. Zo uit Canada in de container via de Sint Laurensstroom en de Atlantische Oceaan naar de oude wereld om uiteindelijk ergens aan de Maas, met 35 kilometer op de teller, onderdak te vinden. Een opvallende verschijning in de showroom van de Wassink Autogroep. Zeker in de ‘electric spice’-kleur waarmee het testmodel zijn opwachting maakt. Compleet met de in zwart gespoten lichtmetalen velgen en grille een eye-catcher in de binnenstad van Venlo. “Het is in elk geval geen grijze muis”, typeert de rallycoureur in een poging kleur en body in een opmerking te vangen. Hoe de grijze muis zich verder laat voelen en zien, leest u in de oktoberuitgave. 

Ford Edge Sport
Getest model 68.000 euro; instapprijs 56.165 euro
Motor: 2.0 liter, 4 cilinder diesel handgeschakeld
Vermogen: 180 pk/132 kW
Koppel: 400 Nm/2000 toeren
Max. Snelheid: 200 km/u
Co2: 149 gr/km
Verbruik gem. 5,8 liter/100 km
Koffer: 602-1847 liter
Afmetingen lbh: 4808/1928/1686