Aspergeweekend_content

Aspergeweekend 2016

Het Navenant Aspergeweekend is wederom een groot succes. Met de Classiccarrally en het Groot Limburgs Aspergediner bij Da Vinci wordt in totaal € 90.000,- voor het goede doel opgehaald, een record! De opbrengst gaat volledig naar het killercellen tegen kanker-project.


CLASSICCARRALLY
Zaterdag 7 mei

Het is nog relatief vroeg als de eerste bolides de groene weide van Hostellerie de Hamert in Wellerlooi opdraaien. Er staat de wagens (60 in totaal) een zonnige tocht door het Limburgse landschap te wachten. Ze vervoeren hun berijders naar een aantal niet te missen stops op de route. Bij Het Aardbeienland in Horst komen de bestuurder en metgezel terecht in een complete rode wereld vol nieuwe smaken. De Wagyu Farm in Venray presenteert een proeverij van dit bijzondere streekproduct. Tijdens de ‘Hal 89-behendigheidsproef’ worden de classiccars in Ysselsteyn tot het uiterste getest. Hun berijders proeven niet veel later van een heerlijke zelfgemaakte bitterbal van Franks Farm in Heythuysen. De opgedane dorst wordt een halt toe geroepen door een wijnproeverij bij Wijndomein Aldeneyck in Belgisch-Limburg. Uiteraard met mate. En, een aspergerally kan natuurlijk niet zonder asperges. Bij Goertz Asperges proeven de rallyrijders van een verrukkelijke soep van het witte goud.

Als de wagens aan het einde van de dag arriveren bij Restaurant Da Vinci in Maasbracht mogen ze van de fonkelende avondzon genieten. De rallyrijders worden binnen in de tent verwend met een walking dinner, verzorgd door Margo Reuten en Petro Kools. Nico Brabers kent liefst drie keer pech onderweg en gaat er met de pechprijs vandoor: een robotstofzuiger van Miele. Architect Henk Wolters stemt zijn outfit het beste op zijn bolide af en wordt uitgeroepen tot de bestegeklede rallyrijder. Hij mag zich verheugen op een avondje culinair genieten bij Da Vinci. De heer en mevrouw Westerhof ontvangen een door Moët & Chandon beschikbaar gestelde fles champagne vanwege hun prestaties onderweg. Met de muzikale omlijsting van Thei en Marij, Marleen Rutten en Ivo van der Bijl is het al snel én tot laat Limburgs gezellig.


Groot Limburgs Aspergediner
Zondag 8 mei

Het Groot Limburgs Aspergediner is toe aan de tiende editie, waarvan er acht bij Restaurant Da Vinci in Maasbracht plaatsvonden. De gasten kunnen waarschijnlijk niet wachten op de aspergecreaties van chef Margo, want het is al vroeg druk in de fraai ingerichte tent. Het eerste memorabele moment van de middag is weggelegd voor Navenant-founder Jan Hol. Hij krijgt van Maasgouw-burgemeester Stef Strous, vanwege zijn maatschappelijke inzet, de onderscheiding tot Ridder van Oranje-Nassau. Ook Pierre Gubbels ontvangt waardering. Hij treedt, na het uitspreken van de belofte om jaarlijks veel asperges te eten, toe tot de Confrérie de l'Asperge Limbourgondië. Als de vier topbaritons Marco Bakker, Henk Poort, Ernst Daniël Smid en Sef Thissen vervolgens plaatsnemen op het podium zit de sfeer er definitief in.

Hoewel de aanwezigen (waaronder Juliette Vossen, Willeke van Ammelrooy, Pierre Cnoops, Henk Vossen, Léon Frissen, Jos Hessels en Ria Oomen) volop genieten van alles wat er uit de sterrenkeuken van Da Vinci verschijnt, draait de middag natuurlijk ook om het goede doel. Met niet in te tomen enthousiast bespeelt veilingmeester Sjra Puts het publiek. Mede door hem, en de fraaie kavels, wordt de veiling een onvergetelijk succes. Hoe kan het ook anders als er bijzondere dingen (zoals een kunstwerk gemaakt door Margo Reuten) een nieuwe eigenaar krijgen. Jan Hol straalt van trots als hij de totale opbrengst van het weekend aan het publiek presenteert: € 90.000,-. Een waanzinnig record. Dat moet gevierd worden en dat laten Ivo van der Bijl en de Double B Partyband zich geen twee keer zeggen.


Over het goede doel
Killercellenproject

Killercellen moeten doen wat hun naam belooft: kankercellen een kopje kleiner maken. Gerard Bos, Lotte Wieten, Michel van Gelder en hun MUMC+-team hebben ondertussen aangetoond dat killercellen inderdaad borstkankercellen en multipel myeloomcellen (een vorm van beenmergkanker) in een kweek dood kunnen maken. Eveneens kwam aan het licht dat hoe minder killercellen je inbrengt, hoe summierder het resultaat is. Hoe hoger de dosis, hoe effectiever het proces. Een menselijke dosis vergt dermate veel killercellen, dat bloed van een donor niet volstaat. De cellen van donoren moeten worden vermeerderd. Dat gebeurt sinds vorig jaar april in Maastricht via een uit Duitsland overgekomen machine, die mede door de opbrengsten van het Navenant Aspergeweekend werd gefinancierd.

Daarmee is het onderzoek toe aan de volgende stap: Lotte en Michel gaan nu onderzoeken of de door hun geweekte grote hoeveelheden killercellen nog steeds de gewenste killercelactiviteit laten zien. Dat gebeurt als eerste in een reageerbuis en daarna op muizen. Pas daarna, als de medisch ethische commissie toestemming geeft, kunnen de cellen op echte mensen worden getest. “Die commissie besluit of het ethisch verantwoord is mensen bloot te stellen aan experimentele therapie. Ik verwacht dat men hierin meegaat: er is voldoende voorwerk gedaan op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid”, geeft Michel aan.

Wat zijn killercellen?
Killercellen (eigenlijk Natural Killer cellen) zijn een bepaald type witte bloedcellen die deel uitmaken van het immuunsysteem. Ze zijn heel belangrijk voor de afweer tegen bacteriën en virussen. Als je bijvoorbeeld een griepje oploopt, komen ze in actie en proberen ze de indringers te bestrijden.

Wat doen killercellen?
Een killercel is een cel die is gemaakt om het verschil tussen zieke en gezonde cellen te maken. Hoe ze dit onderscheid maken, is het beste uit te leggen aan de hand van vlaggetjes. Gezonde cellen hebben gezonde vlaggen en worden niet aangevallen. Zieke cellen hebben alarmerende vlaggetjes en worden bestreden door de killercellen. Het probleem zit hem in de kankercellen. Die hebben allerlei trucs in petto waardoor ze heel erg op gezonde cellen lijken. Het gevolg is dat deze kankercellen niet worden aangevallen door de killercellen van de patiënt. Daarom werken Lotte en Michel met killercellen van donoren. Een killercel van een donor kan zien dat hij door de kankercellen voor de gek wordt gehouden. Hij weet de 'neppe' vlaggetjes van een kankercel te doorzien en kan de strijd met ze aangaan.